Arsenalen

Ta del av Sveriges fascinerande militärhistoria från 1900-talet fram till idag och se ett 70-tal fordon, både på band och hjul. Följ med i utställningen om Södermanlands regemente från 1300-talet, vidare till soldattorpet och den indelte soldaten, för att avsluta med utställningen med tennfigurer.

OM ARSENALEN

Arsenalen i Strängnäs är Skandinaviens största museum i sitt slag. Museet invigdes 2011 och är öppet året runt. Fordonen, som ägs av svenska staten – Statens försvarshistoriska museer, kommer bla. från Pansarmuseet i Axvall och Militärfordonsmuseum i Malmköping. Samlingen omfattar totalt ca 350 fordon varav ca 75 är utställda i museet. Det finns en tema utställning där det byts ut fordon varje år.

Invid museet finns ett soldattorp med en tillhörande utställning, Soldaten och Torpet. Soldattorpet stod fram till 2010 inne på regementsområdet. Utställningen om Södermanlands regemente beskriver det lokala regementets historia från 1300-talet fram till nedläggning 2005. Tennfigursutställningen är en privat samling som tidigare funnits som museum i Hjortnäs i Dalarna.

Upplev doften, se den tekniska utvecklingen och möt livsöden från vår tids krig.

Foto: Gunnar Österlund