Intervju med Kayo – en häxa i Eastwick

Den förmögna och fullständigt oemotståndliga Darryl Van Horne dyker upp när tre väninnor, uttråkade av sina trista småstadsliv och berusade av lite för starka martinis, fördriver tiden med att drömma om den perfekta mannen. Den nyskilda cellospelande musikläraren Jane är en av dom. Det Händer fick förmånen att prata om rollen som Jane med Linda Olsson; musikalartist, dansare och skådespelare.

Vad föll du för när du läste manus och hörde musiken?
Jag minns ju filmen och relaterade omedelbart till den. Jag älskade Cher i filmen. Det gjorde mig nyfiken så jag såg också delar av musikalen. Någon musikaltjej är jag egentligen inte så det blir en utvecklande utmaning.
Musiken gillar jag verkligen, särskilt tangon Alexandra fått. Vid audition så märkte jag också hur helt rätt det var att jobba tillsammans med Linda och Vanna och det såg också det kreativa teamet. Det är en fördel att inte vara klassisk musikalartist, jag kan ta fram en hel del annat och använda i rollen.

Vilka egenskaper har Alexandra som gör att hon faller för Darryl?
Det är en komplex fråga så långt hon nu hunnit tolka rollen. Hon har levt tufft och kan vara lite cynisk. Dessutom är hon rätt trött på män som hon tycker är ganska simpla typer. Ändå har hon långt inne en längtan efter kärlek och till slut så vinner Darryl även henne. Han skapar möjligheten för henne att leva upp och leva ut och i detta är hon ändå den som inte är så lättlurad. Hon känner på sig att det finns en farlig kraft och betackar sig hellre för den än är rädd för den. Ändå är det kombinerat med spänning. Hennes rädsla bottnar i att hon tidigare visat för mycket känslor och nu vågar hon inte leva ut sin kreativitet och är rädd för att släppa loss sina krafter. Hon har ju också ett rykte att tänka på. Hon är den mest udda av häxorna.

Kayo - Alexandra i Häxorna i Eastwick 2019 Foto Mats Bäcker
Kayo – en häxa i Eastwick hösten 2019. Foto Mats Bäcker

Vad är det coola med Alexandra?
Jag gillar hennes svada och ironi, hennes coolness. Hon är tuff med en bitsk och ironisk humor. Det här är ju fyra kvinnoroller som är breda – roliga, knäppa, sårbara, tuffa. Så jag hoppas få utrymme för allt detta.

Vilka egenskaper har Alexandra som gör att hon fattar vad som behöver göras med Darryl?
Jag tror att hon, tack vare Darryl, kommit i kontakt med sin sanna kraft, hittat respekten för sig själv och kan vara sann mot sig själv.

Säg några ord om vad du tycker om att få jobba med musikalen.
Det kommer att bli skitkul med hela teamet – utan tvekan! Alla har valt att vara med och vill väldigt mycket. Så alla tar ansvar för att det blir bra. Jag ser verkligen fram emot det. Även för britterna blir det en nyproduktion eftersom vi tar den in i 2019!

Den humoristiska musikalen Häxorna i Eastwick bygger påmusikalfilmen från 1987 med Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Cher och Susan Sarandon i rollerna. Den byggde i sin tur på John Updikes roman från 1984.
År 2000 hade musikalversionen världspremiär i London på anrika Theatre Drury Lane. Nu har den uppdaterats och kommer i sin nya version att ha premiär i Stockholm den 19 september 2019.

Medverkar gör också Peter Jöback, Sussie Eriksson, Jan Mybrand, Hanna Ulvan och Martin Rede Nord tillsammans med en stor ensemble och orkester.

A Musical Comedy by John Dempsey and Dana P Rowe
Svensk översättning: Edward af Sillén och Daniel Réhn

Häxorna i Eastwick – Linda Olsson, Vanna Rosenberg och Kayo. Foto Mats Bäcker.

Foto: Mats Bäcker