Intervju med Let´s dance-stjärnan Tobias Karlsson

Hans liv har sedan unga år kretsat runt dansen och han leder idag en av Sveriges mest prominenta danskompanier, Move your feet. Många känner kanske igen honom från TV4s ”Let´s Dance” där han dansat med många andra kändisar som Arja Saijonmaa, Anna Sahlin, Elisabeth Höglund, Agneta Sjödin, Tina Thörner, Camilla Henemark och 2008 bärgade han segern tillsammans med Tina Nordström. Nu är han aktuell med dansföreställningen ”Dansa samba med mig” där han, tillsammans med sina dansare, tolkar Cornelis Vreeswijks odödliga klassiker. Magasinet Det Händer fick en exklusiv intervju med dansmannen Tobias Karlsson.

Vilket förhållande har du till Cornelis och hans visskatt?
–Egentligen hade jag väl inte något förhållande till honom innan. Jag var bara 10 år när Cornelis dog 1987 men min bästa kompis Joakim introducerade mig för hans visor och universum. Alltid när vi träffades och gjorde saker tillsammans satte han på en Cornelis-platta och med tiden kom Cornelis att bli en viktig del av mitt musikliv. Jag minns att jag alltid lyssnade på Svensktoppen och spelade in blandband med olika låtar, däribland Cornelis. Visan om hönan Agda var min absoluta favorit och den kunde jag höra om och om igen.

Nu är du ute på turné med en dansföreställning som baseras på Cornelis visor.
–Ja, det är så spännande. Hans låtar har ett inneboende tempo och budskap som passar perfekt att dansa till. Föreställningen heter ”Dansa samba med mig” och den röda tråden är kvinnotemat i hans låtar. Det handlar om en kvinna från Rio som kommer till Sverige och inte riktigt hittar sin plats i det svenska samhället. Hon träffar en svensk sjöman som hjälper henne att förstå och passa in. Till tonerna av bl a ”Deidres samba” och ”Balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind” uppstår en varm vänskap och samhörighet mellan dem och till slut står hon stark och självständig.

Turnén besöker ett antal städer i Sverige som på ett eller annat vis har en anknytning till Cornelis. Är städerna utvalda med tanke på det?
–Nej, inte direkt. Jag upplever att intresset för dans i Sverige är väldigt stort. När vi tidigare turnerat med andra dansföreställningar så har mottagandet varit helt fantastiskt och då har vi valt att förlägga denna turnén där. Men generellt är dansintresset stort i hela Sverige och det är alltid lika roligt att komma och dansa för en hänförd publik. Redan på premiären för ”Dansa samba med mig” märkte vi hur uppskattad vår föreställning är och nu när vi drar oss söderut så ser vi verkligen fram emot att möta vår underbara publik.