Intervju med Linda Olsson – en häxa i Eastwick

Den förmögna och fullständigt oemotståndliga Darryl Van Horne dyker upp när tre väninnor, uttråkade av sina trista småstadsliv och berusade av lite för starka martinis, fördriver tiden med att drömma om den perfekta mannen. Den nyskilda cellospelande musikläraren Jane är en av dom. Det Händer fick förmånen att prata om rollen som Jane med Linda Olsson; musikalartist, dansare och skådespelare.

Vad föll du för när du läste manus och hörde musiken?

Jag fick först reda på att den skulle sättas upp av Peter Jöback. Det är fyra väldigt spännande karaktärer, en kvinnornas show. Det blir det kanske ännu mer av i den svenska omarbetningen och den kvinnliga regin. I texten och musiken jag fick upptäckte jag låten då hon möter Darryl. Den beskriver hela hennes förvandling, ett riktigt WOW, så det blir verkligen en utmaning och roligt att spela ut.
Det ska också bli väldigt roligt att få jobba med Peter Jöback och hela teamet, att få spela på hemmaplan och synas här. Dessutom lockar komiken och jag tar från tidigare erfarenheter för att kunna spela kontrollerade lustar och för att studera mannens roll och vilka likheter som finns. Det finns heller inte så många kvinnliga karaktärer där man både får se bra ut och vara rolig.
Den engelska inblandningen ger nästan en känsla av Off Broadway i Stockholm och det förtjänar den verkligen.  

Vilka egenskaper har Jane som gör att hon faller för Darryl?

Jane visualiserar på något sätt att han kommer för att rädda henne och det gör han. Darryl skapar tillfället där hon får möjlighet att släppa kontrollen och frigöra sig från sina rädslor. Han använder hennes musikalitet så att hon får kontakt med sina känslor, lever ut sin sexualitet när hon spelar och blir medveten om vad hon saknat i sitt känsloliv. Det speglar en situation som många av oss befinner sig i idag.

Linda Olsson som Jane i Häxorna i Eastwick 2019. Foto Mats Bäcker.

Vad är det coola med Jane?

Hon är rolig i sitt sätt att vara, har en torr humor och man får känslan av att hon nånstans är ganska stark egentligen. Hon är ju perfektionist så det ska bli roligt att få spela henne och hennes utveckling.

Vilka egenskaper har Jane som gör att hon fattar vad som behöver göras med Darryl?

Hon förstår att det ligger hos dom själva. Hon får en stark insikt om den egna kraften. Den är en ny upptäckt som hon förmår att utnyttja.

Säg några ord om vad du tycker om att få jobba med musikalen.

Vi gillar verkligen varandra i gruppen och ger varandra olika saker. Översättningen är bra och det är jätteviktigt. Troligen blir det också superkoreografi!

Den humoristiska musikalen Häxorna i Eastwick bygger påmusikalfilmen från 1987 med Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Cher och Susan Sarandon i rollerna. Den byggde i sin tur på John Updikes roman från 1984.
År 2000 hade musikalversionen världspremiär i London på anrika Theatre Drury Lane. Nu har den uppdaterats och kommer i sin nya version att ha premiär i Stockholm den 19 september 2019.

Medverkar gör också Peter Jöback, Sussie Eriksson, Jan Mybrand, Hanna Ulvan och Martin Rede Nord tillsammans med en stor ensemble och orkester.

A Musical Comedy by John Dempsey and Dana P Rowe
Svensk översättning: Edward af Sillén och Daniel Réhn

Häxorna i Eastwick – Linda Olsson, Vanna Rosenberg och Kayo. Foto Mats Bäcker.

Foto: Mats Bäcker