Intervju med Vanna Rosenberg – en häxa i Eastwick

Den förmögna och fullständigt oemotståndliga Darryl Van Horne dyker upp när tre väninnor, uttråkade av sina trista småstadsliv och berusade av lite för starka martinis, fördriver tiden med att drömma om den perfekta mannen. Bokälskaren och skribenten Sukie är en av dom. Det Händer fick förmånen att prata om rollen som Sukie med Vanna Rosenberg; skådespelare, komiker och sångerska och nu också musikalartist.

Vad föll du för när du läste manus och hörde musiken?
Det är en så älskvärd person och man kan identifiera sig med henne. Hon har inte tappat drömmen om att det finns någon för henne trots att hon är en ganska stukad människa. Kärlek till litteratur och skrivande kan vi alla ha och jag blir rörd av hennes ensamhet och tafatthet. Det är en komplexitet i karaktären som rymmer mycket humor. Det är rörande roligt med det “stammande” tveksamma i rollen och man känner igen så mycket i den. Jag tycker hela musikalen är som en saga, på en förhöjd nivå, med en mäktig kvinnokraft. Häxorna är kompletta, en lysande treenighet tillsammans.

Vilka egenskaper har Sukie som gör att hon faller för Darryl?
Som bokfantast och sagoslukerska hemfaller hon år romantik i sina fantasier. Böckerna förstärker hennes idé – stick i stäv med vad hon skulle må bra av. Hon har en naiv och blåögd bild av kärleken och den gestaltas av en stor och stark man som tar hand om henne. Det är enklare att rikta den här idén mot någon som inte är så pratsam, hon är blyg och inte så bra på att konversera. Att kommunicera med män är svårt för henne, i litteraturen kan hon vara ifred. Darryl, känner hon, motsvarar hennes bild.

Vanna Rosenberg som Sukie i Häxorna i Eastwick hösten 2019. Foto Mats Bäcker.

Vad är det coola med Sukie?
Hon är en ganska drastisk och fantasifull figur i sina vänners lag. Hon har ett helt artilleri av idéer och får i det utlopp för sin inkapslade energi. När hon känner sig trygg är hon en samtalare och livsåskådare. Hon är smart och en tänkare, beläst och småpretentiös. Hon skriver poesi i smyg så den ådran ska bli rolig att utforska.

Vilka egenskaper har Alexandra som gör att hon fattar vad som behöver göras med Darryl?
Det är svårt att svara på nu, vi har inte hunnit börja jobba med musikalen ännu så jag vet inte riktigt än. Men Darryl gör ju att hon får självförtroende och egenskaperna jag har beskrivit blir förstärkta.

Säg några ord om vad du tycker om att få jobba med musikalen.
Det är ett spännande uppdrag och jag trivs så bra redan. Det är en ofantligt fin uppgift att få och jag är helt knockad av materialet!

Den humoristiska musikalen Häxorna i Eastwick bygger påmusikalfilmen från 1987 med Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Cher och Susan Sarandon i rollerna. Den byggde i sin tur på John Updikes roman från 1984.
År 2000 hade musikalversionen världspremiär i London på anrika Theatre Drury Lane. Nu har den uppdaterats och kommer i sin nya version att ha premiär i Stockholm den 19 september 2019.

Medverkar gör också Peter Jöback, Sussie Eriksson, Jan Mybrand, Hanna Ulvan och Martin Rede Nord tillsammans med en stor ensemble och orkester.

A Musical Comedy by JOHN DEMPSEY and DANA P ROWE
Svensk översättning: Edward af Sillén och Daniel Réhn

Häxorna i Eastwick Linda Olsson, Vanna Rosenberg och Kayo. Foto Mats Bäcker.

Foto: Mats Bäcker