Robots

I juli intar över hundra humanoida robotar Tekniska museet i Stockholm. Människoliknande maskiner – humanoider, är fascinerande, men samtidigt kanske skrämmande. I Robots får besökaren interagera med några av de allra senaste humanoiderna, försedda med artificiell intelligens och människoliknande karaktärer. Men med utställningen backar Science Museum också bandet till tidiga automatiseringar 500 år tillbaka i tiden.

Flera av robotarna i utställningen är interaktiva och följer besökare med blicken, lyssnar till kommandon, rör sig eller agerar nyhetsuppläsare för de senaste robotnyheterna. Här träffas den klassiska T-800 från Terminator (1991), Maria från Fritz Langs Metropolis (1927) och mekaniserade skapelser som kan sägas vara 1500-talets människoliknande robotar.

Robots har varit en publiksuccé när den visats i Storbritannien. Den unika samlingen av robotar från både populärkultur, tidig industrihistoria och framtid fångar både teknikintresserade och de som fascineras av tanken att leva tillsammans med människoliknande robotar. Besöket i Stockholm är det första internationella stoppet på en världsturné som sedan fortsätter till Asien.

Robots, 17 juli 2019–15 mars 2020, Tekniska museet, tekniskamuseet.se