Tomtens mamma – Jenny Nyström

Jenny Nyström (1854 – 1946) är en av våra mest folkkära konstnärer. Som ung illustrerade hon Viktor Rydbergs saga ”Lille Viggs Äfventyr på Julafton och gav den svenska tomten ett ansikte.
Hon var pionjär, den första i Sverige att göra barnboksillustrationen till ett yrkesfält, att skapa en specifik julestetik kring svenska jultraditioner och som förstod omslagsbildens värde för en bok eller tidning. Hon var en skicklig målare och hennes tidiga akademiska verk höll så hög kvalitet att hon fick guldmedalj, stipendium till Paris och möjlighet att ställa ut på Parissalongen 1884.
Med en överväldigande produktion av tusentals illustrationer till barn- och vuxenböcker, tidskrifter och förlagor till jul-, påsk- och gratulationskort blev hon en Sveriges mest produktiva vykortillustratörer och kunde försörja familjen livet ut.

Sven-Harrys konstmuseum visas ca 100 verk av Jenny Nyström, från tiden på Akademien till några av hennes sista illustrationer. En del av verken har aldrig visats offentligt.

Jenny Nyström – Illustratör och pionjär, 26 oktober t o m 17 februari 2019.

Foto: Björn Petrén